artykuł nr 6

Zalecenia GLW w postępowaniu z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej

W związku z przedświątecznym wzrostem zapotrzebowania konsumentów na zakup żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad wynikających z:

  1. ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2019 r. poz. 122);
  2. rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
  3. opinii naukowych;
  4. statystyki GUS.

Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.

1. Zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej.

Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.

METODA - Uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu  elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.

Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci (art. 34 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie zwierząt). Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy. W związku z tym, miejsce ogłuszania
i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno być osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych.

MIEJSCE - wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.

2. Zalecenia dotyczące personelu.

  • ukończone 18 lat,
  • doświadczenie przy hodowli i/lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe)

- w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania
i uśmiercania ryb.

3. Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb.

  • baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
  • woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
  • zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/l wody,
  • optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
  • ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

4. Zalecenia dotyczące opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez odbiorców detalicznych.

W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.

5. Zalecenia dla odbiorców detalicznych dotyczące przenoszenia żywych ryb po ich zakupie w sklepie.

Zaleca się, aby:

  • czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy,
  • opakowania indywidualnie używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej spełniały wymagania podane w pkt. 4

Link do artykułu

artykuł nr 7

Zagrożenie wystąpienia obgryzania ogonów u trzody chlewnej

Nowe obowiązki dla hodowców świń:

  • Zapewnienie zwierzętom stałego dostępu do bezpiecznych materiałów i przedmiotów absorbujących ich uwagę, w szczególności słomy, siana, drewna i trocin
  • Przeprowadzanie analizy ryzyka wystąpienia obgryzania ogonów

Materiały informacyjne i wytyczne dotyczące powyższych obowiązków znajdują się w załącznikach

artykuł nr 8

Nowy wniosek o pozwolenie na przemieszczenie trzody chlewnej

Znajduję się na stronie w zakładce "Do pobrania"

artykuł nr 9

ROZPORZĄDZENIE NR 22 WOJEWODY WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO

ROZPORZĄDZENIE NR 22
WOJEWODY WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO


z dnia 18 lipca 2023 r.
w sprawie odstrzału sanitarnego dzików na terenie województwa warmińsko-mazurskiego

 

artykuł nr 10

Poradnik dla konsumenta - produkty na grill i słodkie przekąski

Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
wychodząc naprzeciw konsumentom przygotował poradniki zawierające praktyczne wskazówki,
którymi warto kierować się podczas robienia zakupów produktów spożywczych oferowanych do
sprzedaży w okresie wakacyjnym. W związku z powyższym na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 4 ustawy
z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2022 r., poz.
1688.) zwracamy się z uprzejmą prośbą o rozpowszechnienie wspomnianych poradników lub
informacji w nich zawartych wśród szerokiego grona odbiorców